Znak zaštite, mira i spasenjaNebeska Majka se je u zadnjem ukazanju u Fatimi ukazala kao Majka Karmelska, da bi nas ponovno upozorila na Škapular. Papa Ivan Pavao ll. je rekao da bi ga svatko trebao nositi.

Škapular s obećanjima Gospodinove Majke potječe iz 12. stoljeća kad je poglavaru Karmelićana, Simonu Stocku, predala odijelo/naramenice i rekla mu sljedeće: „Tko umre obučen u ovaj Škapular, neće trpjeti vatru pakla. Gle, to je znak spasenja, zaštita u opasnosti, podloga mira…“

Zadnje ukazanje Majke Božje u Lurdu dogodilo se na spomendan „Blažene Djevice Marije Karmelske“, 16.07.1858. A 13.10.1917. kod njezinog zadnjeg ukazanja u Fatimi, pokazala se u smeđe-bijelom ruhu sa Škapularom. U Garabandalu se iznova ukazala sa Škapularom (1961.-1965.) Ovdje na zanimljiv način, s malim obješenim Škapularom oko ruke. To potvrđuje punomoć Crkve koja je, Bogu hvala, dopustila umanjen Škapular za laike. U početku je bio veliki, kao što je uobičajeno kod redovničkog ruha. Danas ga se čak zbog načina oblačenja smije zamijeniti sa škapularskom medaljicom.
To je vanjski znak za našu nutarnju pripadnost Mariji, drugim riječima, znak posvete. To je također i znak njezine zaštite i spasenja.

Zaista, njezin je to plašt, pod kojim nam je darovano spasenje, poput kiše iz oblaka koju je prorok Ilija izmolio, koji je kao prvi djelovao na brdu Karmel u Svetoj Zemlji gdje su se kasnije naselili prvi Karmelićani. Taj je oblak nakon duge suše bio sigurno već znak za nadolazeće spasenje po Mariji. Mala i neznatna, ona natapa cijelu isušenu zemlju…

Pogledajmo na kratko što je se tamo na gori Karmel dogodilo i kakvu vezu u tom vremenu ima Škapular. Iliju su nazvali „upropastiteljem Izraela“, jer je u ime Gospodnje na njih strovalio krivični sud. Ilija ih je međutim upozorio na istinu s riječima: „Ne upropašćujem ja Izraela, nego ti i tvoja obitelj, jer ste ostavili Jahvu, a ti si sljedbenik Baala…“ (1Kr 18,18). Onako kako to danas ponovno doživljavamo. Ilija je rekao: „Sada skupi sav Izrael preda me na gori Karmelu…“ (1Kr 18,19). Preko 800 krivih proroka i velika skupina pobunjenika stajalo mu je nasuprot. No, on ih je pobijedio s vjerom i molitvom, na što je Bog moćno odgovorio time da je njegova žrtva izgorjela pred očima sviju. Ilija je bacio svoj ogrtač preko Elizeja i rekao mu, neka se sjeti što je po njemu učinio. Tako je Elizej primio svoje poslanje i slijedio Iliju. Elizej, naš primjer, kasnije je uvijek opet ponavljao Iliji: „Ja te neću ostaviti!“ (2Kr 2,4). Tako je Elizej od Ilije smio sve tražiti. Tražio je udio njegovoga duha i zadobio ga (vidi 2Kr 2…). Tada je otišao i sam djelovao kao prorok. Nekoga uzeti pod svoj plašt znači, čuvati ga i dati mu udio svoga vlastitoga života. To nebeska Majka čini konkretno i osobno. Da je taj plašt ruho spasenja, postaje nam jasno kad se sjetimo što je rekao apostol Pavao: „Odložite staroga čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljajte se duhom svoje pameti i obucite novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine“ (Ef 4, 22-24). To nam uspijeva po Mariji! Po Mariji doživljavamo Isusa u svoj njegovoj punini. Ona je Majka njegovog Mističnog Tijela. Štovanje prvih Karmelićana proroka Ilije izmijenilo se s štovanjem Gospodinove Majke. Ona je veća od Ilije.
Marijin život je savršen život Kristovih učenika, pored toga, ona ostaje slika spašenog čovjeka i čini na nama to spasenje djelotvornim, a mi postajemo sudionici njezine bezgrješnosti i dobivamo od njenoga Duha.
Recimo joj, kao Elizej Iliji: „Ja te neću ostaviti!“ Od nje zaista smijem sve isprositi, što je dobro i pravo i mogu ostvariti svoj proročki nalog kojeg sam dobio po krštenju od Boga. (Još se jednom prisjetimo našeg poslanja. Posveta kao takva je poziv.) Škapular ne izlažemo javno pred drugima, nego neka nas same uvijek podsjeća na Mariju, na ono što ona za nas čini, kao i na njezinu zaštitu te neka nam uvijek iznova udijeli pouzdanje u nju.

 

 

 

Škapular mora položiti svećenik.

 

Ako ne nalazimo priliku da nam svećenik položi Škapular, postoje još Čudotvorna medaljica i druge Gospine medaljice, koje su također znak posvete i koje možemo sami staviti! Majka Božja je obećala velike milosti onima koji, na primjer, nose Čudotvornu medaljicu.
Uzmimo uvijek iznova Škapular ili medaljicu u ruke, učinimo dokaz povjerenja ili izrecimo kratku posvetnu molitvu. Neka svakoga dana naša ljubav prema Mariji bude nova..